Video Scope Nedir?
- Cezmi Kardaş
- Jan 22, 2017
- 2 min read
Updated: Oct 26, 2021
Video Scope
Görsellerin ışık ve renk tonlarını analiz etmemizi ve okumamızı sağlayan bu Video Scope'lar, kurgudaki planların Işık ve Kelvin doğruluğunu saptamamıza yarayan matematiksel grafiklerdir. Video Scope içindeki referans grafikler bizleri doğru rotaya izalama yaparak, yönümüzü bulmamıza yol gösterir. VEKTORSCOPE ile renk doygunluğu ve cilt tonlarını düzenlemesini. WAVEFORM, PARADE ve HISTOGRAM ile Işık seviyelerini ve Kelvin ayarlarımızı düzenlememizi sağlayarak TV yayını ve sinema projektörleri için hatasız ve iyi seviyede videolar üretmemize yol gösterir.

Video Scope Türleri
VEKTORSCOPE
WAVEFORM
PARADE
HISTOGRAM
VEKTORSCOPE
Vectorscopelar videomuzdaki renk dağılımların hangi rotalarlarda olduğunu gösterir. Renk tonlarını ve doygunluk aralığını ölçmemizi sağlar. Daire şeklindeki bu skopun çevresinde bir takım renk sıralaması vardır. Bunlar ana renkler olan R RED (Kırmızı), G GREEN (Yeşil) ve B BLUE (Mavi). Bir de ara renkler olan Y YELLOW (Sarı), C Cyan (Turkuaz) ve M MAGENTA (Macenta) tonlarında oluşur.
Bu dairenin merkezi renklerin (Chroma) Kroması soluk şeklinde görürlürken, dairenin kenarlarına yaklaştıkça renkler doygunlaşır (Saturation). Sınıra yakın bölgede renklerde yırtılma olacağını anlarız. Merkezinde ise 0 sıfır renk olacağını gösterir.
Cilt Tonları
Vectorscope'un bir diğer özelliği ise gerçek cilt tonlarını (SKIN TONE) yakalamamızı sağlamasıdır. R RED (Kırmızı) ile Y YELLOW (Sarı) renklerin arasındaki referans çizgidir, Beyaz, koyu veya diğer cilt tonuna sahip insanları videolardaki doğru rengini yakalamak adına aşağıdaki görsel gibi ten değerleri aynı hizada olmalıdır.

REKLAM
WAVEFORM
WAVEFORM, (Işık Dalga Formu) videolarımızın LUMA (Işık) değerlerini ölçmemize yarayan güçlü bir araçtır. Alt kısmı 0 olan bölge gölge tonlarını, 512 olan bölge kısımda orta tonları ve en üst bölge ise 1023 olan yüksek parlak tonları görmemizi sağlar. RGB kanalları birbirinin üstüne bindirir, böylece hizalamalarını görebiliriz.

PARADE
WAVEFORM'la aynı mantıkta çalışır. Ama tek farkla. RGB kanalları olarak ayrı şekilde görmemizi sağlar. Parade Scope genelde Kelvin hatalarını düzeltmek için kullanır üst seviyede RGB kanallarını aynı çizgiye hizalamayı denk getirirseniz doğru Kelvin'e sahip oluruz.
HISTOGRAM
HISTOGRAM, videomuzdaki ışık seviyeleri olan LUMA (Işık) değerlerinin seviyesini görmemizi sağlar. Aynı zamanda yukarıya doğru olan grafiğindeki her bölümün o yüzdesine karşılık gelen piksel yoğunluğunuda gösterir.

Sol kısımlarda 0 sıfır olan değerleri tam siyah ve sağ tarafta ise 100 ayarlarsak görsellerimizi doğru LUMA (Işık) seviyelerine getirmiş oluruz. Böylelikle doğru seviyelerde düzgün kontrast görsellerimiz olacaktır. Aynı zaman da Kelvin düzeltmesi içinde kullanabiliriz.

Videolarımıza uygulayacağınız LUT'ları çok iyi belirlemeniz lazım. Aksi taktirde sizi yanlış yöne aktarabilir. LUT verdikten sonra Işık, Gamma ve Kelvin ayarlarınızı Video Scope'lara bakarak yapın ki renklendirme işleriniz bir tutarlılık gösterebilsin.

Comments